Wat doen in Florence?

Wat doen in Florence?

Door veel toeristen wordt Florence (Italiaans: Firenze) gezien als de mooiste stad van Italië. Wat zijn de bezienswaardigheden van Florence waardoor deze hoofdstad van Toscane zo gewaardeerd wordt door toeristen? De Top 10 highlights en activiteiten in Florence:

Duomo di Firenze

De meest bekende van de Florence bezienswaardigheden is ongetwijfeld de Duomo, oftewel de kathedraal van Florence. De Duomo wordt ook vaak aangegeven met Santa Maria del Fiore en heeft een indrukwekkende marmeren buitenzijde. Tijdens uw bezoek aan de kathedraal mag het beklimmen van de koepel van Brunelleschi niet ontbreken. Op 115 meter hoogte geniet u nadat u de prachtige schilderingen bent gepasseerd van een schitterend panoramo over de binnenstad van Florence.

Uffizi

De Galleria degli Uffizi, afgekort het Uffizi, is het belangrijkste kunstmuseum van Florence. Het museum dat oorspronkelijk verbonden was met het Palazzo Vecchio heeft een collectie met werken van beroemde kunstenaars als Caravaggio en Titiaan. Ervaar de meesterwerken uit de middeleeuwen en de Renaissance. Om teleurstellingen te voorkomen is het raadzaam altijd tickets voor het Uffizi museum vooraf te reserveren, aangezien de Galleria degli Uffizi in het hoogseizoen vaak is uitverkocht.

Ponte Vecchio

De Ponte Vecchio, oftewel de ‘Oude Brug’ is de brug vol met juweliers over de Arno rivier. De bebouwing op de Ponte Vecchio geeft de brug zijn eigen typische uitstraling. Boven de winkels loopt verder de Corridoio Vasariano, een geheime gang tussen het Palazzo Vecchio en Palazzo Pitti, welke destijds als vluchtroute gebruikt kon worden door de rijke Medici familie.

Galleria dell’Accademia

In de Accademia, oftewel de oude kunstacademie van Florence, treft u een uitgebreide collectie beelden die moesten dienen als inspiratie voor de kunststudenten. U treft hier vele werken gemaakt door deze studenten, maar ook de wereldberoemde David van Michelangelo. Oorspronkelijk stond deze David op de Piazza della Signoria, maar om deze te beschermen tegen verdere erosie werd deze veilig tentoongesteld in de Galleria dell’Accademia di Firenze.

Bezienswaardigheden rond Piazza della Signoria

Het mooiste plein van Florence is ongetwijfeld de Piazza della Signoria. Op dit plein treft u o.a. een replica van de David aan, de Loggia dei Lanzi (de beeldengalerij), het Gucci museum en de belangrijkste bezienswaardigheid, het Palazzo Vecchio. Dit stadspaleis was jarenlang het politieke hart van Florence en de thuisbasis voor het stadsbestuur.

Palazzo Pitti en de Boboli tuinen

Aan de andere zijde van de Arno rivier ligt het Pitti paleis met de indrukwekkende ruimtes van de zogenaamde ‘Galleria Palatina’, waar u voornamelijk prachtige schilderijen in de setting van een oud paleis aantreft. Aangrenzend liggen de Boboli tuinen, de enorme paleistuinen van Palazzo Pitti waar u heerlijk kunt wandelen langs bezienswaardigheden zoals de Grotta Grande.

Piazzale Michelangelo

Dé gratis bezienswaardigheid van Florence is de Piazzale Michelangelo. Dit is een uitzichtspunt op de heuvel aan de overzijde van de rivier met o.s. enkele replica’s van beelden van Michelangelo. Iets verderop treft u de San Miniato al Monte, een romaans kerkje welke u zeker ook even moet bezoeken.

De Santa Croce basiliek

Deze Gotische kerk is wat betreft interieur mooier dan de eerdergenoemde Duomo van Florence. De basiliek heeft een schitterend gedecoreerd kleurrijk altaar en is vooral beroemd geworden vanwege de vele grafmonumenten voor meesters als Michelangelo en Vasari. Liefhebber van kerken? Bezoek dan ook zeker de Santa Maria Novella in de buurt van het treinstation.

Markt

De Mercato Centrale di Firenze is de overdekte versmarkt van Florence. Op de onderste etage doen de Florentijnen hun dagelijkse versinkopen. Op de bovenste etage treft u een enorme foodhal aan, waar u in de avond zeker een keer een van de vele lekkernijen moet proeven.

De omgeving van Florence

Florence is een prachtige stad waar u zich makkelijk 2 of 3 dagen zult vermaken met de vele musea, kerken en paleizen. Maar als u toch in de regio bent, neem dan ook zeker de tijd om andere bezienswaardigheden in Toscane te bezoeken, zoals het middeleeuwse Siena, de wijnheuvels van Chianti of prachtige plaatsen als San Gimignano.