Welke vitaminepillen neem ik mee op vakantie?

Welke vitaminepillen neem ik mee op vakantie?

In de medische wereld bestaat onenigheid over welke vitamine nu eigenlijk het belangrijkst is voor je lichaam en je dus zeker op vakantie mee moet nemen in de auto. De algemene consensus zegt dat het of Vitamine B12 of Vitamine D is. Voor alle vakantiegangers duiken we dieper in de vraag welke vitamine pillen belangrijk zijn voor je gezondheid.

Vitamine D op vakantie

 Hoewel beide een toppositie in je vakantie verdienen, kiezen wij voor Vitamine D, eenvoudigweg omdat zoveel mensen een tekort hebben, zeker op plekken waar de zon niet schijnt, zoals Finland in de winter. Het innemen van onnodige vitamines is in het beste geval nutteloos en in het slechtste geval schadelijk, maar uit onderzoek blijkt dat de meeste Amerikanen een tekort aan Vitamine D hebben.

Wat is Vitamine D?

Vitamine D staat bekend als de zonneschijnvitamine omdat je lichaam het aanmaakt in reactie op zonlicht. Vitamine D heeft meerdere belangrijke functies, waarvan de opname van calcium en fosfor de belangrijkste is. Zonder vitamine D neemt je lichaam deze andere belangrijke vitamines niet op, met als gevolg zachte botten en tanden bij kinderen of osteoporose als volwassene. Vitamine D is cruciaal voor botgroei en sommige functies van de dikke darm; en ook voor je hart, vanwege zijn rol in het spier- en zenuwstelsel. Het ondersteunt ook de goede werking van je immuunsysteem en kan mogelijk kanker helpen voorkomen.

Waarom is er een vitamine D tekort?

Het is heel moeilijk om de juiste hoeveelheid Vitamine D te halen uit het voedsel dat je eet. Ze zit vooral in vette vis en zuivel. De beste manier om Vitamine D binnen te krijgen is nog steeds blootstelling aan de zon, waar veel mensen tegenwoordig een tekort aan hebben. Zelfs 15-20 minuten onbeschermde blootstelling aan de zon, 3 dagen per week, is voldoende om je lichaam in staat te stellen de hoeveelheid Vitamine D aan te maken die je lichaam nodig heeft; maar mensen krijgen die hoeveelheid tegenwoordig niet meer. Buiten deze middelen zijn supplementen de enige manier om Vitamine D binnen te krijgen.

Symptomen van Vitamine D-tekort

Vitamine D-tekort heeft een paar herkenbare symptomen. Als je deze symptomen ervaart, vraag je arts dan om Vitamine D op je volgende bloedonderzoek te controleren, want dat doen ze normaal gesproken niet op een gewoon bloedonderzoek. 

-Zweterig hoofd

-Jeukende botten of gewrichten

-Veel infecties of ziekte

-Spierzwakte

-Weinig energie of vermoeidheid

-Lage stemming of depressie

-Voortdurende ademhalingsproblemen

Veel van deze symptomen worden meestal genegeerd of afgeschreven als iets anders, maar ze kunnen allemaal indicatoren zijn van lage Vitamine D-spiegels en moeten onderzocht worden.

Hoe werkt je vitamine D niveau?

Er zijn receptoren voor Vitamine D in vrijwel elk orgaan van je lichaam. Je Vitamine D-niveau beïnvloedt rechtstreeks hoe efficiënt je lichaam tal van andere processen kan uitvoeren, en hoe goed het andere vitamines opneemt.

Het werkt in feite hand in hand met de opname van calcium, en het is nodig voor een normale botgroei. De rol die het speelt bij zoveel lichaamsfuncties en het duizelingwekkende aantal mensen dat er een tekort aan heeft, maakt Vitamine D tot de belangrijkste vitamine voor je lichaam in het algemeen, en de kans is groot dat je er niet genoeg van binnenkrijgt. Bovendien helpt vitamine D tegen blue monday misschien, ook niet verkeerd tijdens je vakantie natuurlijk.