10 dingen die je moet weten over Parijs

10 dingen die je moet weten over Parijs

Wist je dat er meer te ontdekken valt in Parijs dan alleen de Eiffeltoren en croissants? In deze lijst met dingen die je moet weten over Parijs, nemen we je mee op een avontuurlijke reis door de stad van de liefde. Van geheime steegjes tot verborgen kunstwerken en zelfs een heuse ijssalon met basilicumijs – je zult versteld staan van de verrassende kanten van Parijs die je nog niet kent.

1. Valuta

In Parijs wordt betaald met de euro. Het is handig om wat euro's bij je te hebben als je aankomt, zodat je kleine uitgaven kunt doen voordat je naar een geldautomaat gaat. Vergeet niet om je bank op de hoogte te stellen van je reisplannen, zodat je je pinpas kunt gebruiken in het buitenland.

2. Inwoners

Parijs is de thuisbasis van ongeveer 2,2 miljoen mensen. Als je door de stad wandelt, zul je merken dat het bruisend en levendig is, met mensen van allerlei verschillende achtergronden. Wees aardig en respectvol tegen de lokale bevolking en probeer een paar basiszinnen Frans te leren, zoals "Bonjour" (goedendag) en "Merci" (bedankt).

3. Bezienswaardigheden

Parijs staat bekend om zijn wereldberoemde bezienswaardigheden, zoals de Eiffeltoren, het Louvre, de Notre-Dame en de Champs-Élysées. Zorg ervoor dat je van tevoren je bezienswaardigheden plant, omdat sommige plaatsen zoals het Louvre erg druk kunnen zijn. Vergeet niet om je camera mee te nemen om al die onvergetelijke momenten vast te leggen!

4. Taal

De officiële taal van Frankrijk is Frans, maar veel mensen in Parijs spreken ook Engels, vooral in toeristische gebieden. Het is altijd beleefd om je best te doen om een paar basisuitdrukkingen in het Frans te leren, zoals "S'il vous plaît" (aub) en "Excusez-moi" (excuseer me). Dit zal je helpen om gemakkelijker te communiceren met de lokale bevolking.

5. Afstand tot Nederland

De afstand tussen Parijs en Nederland is ongeveer 500 kilometer, afhankelijk van waar je precies naartoe gaat. Met de auto duurt het ongeveer 5 tot 6 uur om van Nederland naar Parijs te rijden. Als je liever met de trein reist, duurt het ongeveer 3 tot 4 uur. Je kunt ook kiezen voor een vlucht, wat ongeveer 1 uur duurt.

6. Openbaar vervoer

Parijs heeft een uitgebreid openbaar vervoersnetwerk, waaronder metro's, bussen en treinen. Het is handig om een navigatie-app te gebruiken of een plattegrond van het openbaar vervoer bij je te hebben, zodat je gemakkelijk kunt reizen door de stad. Wees alert op zakkenrollers en houd je spullen goed in de gaten.

7. Eten en drinken

Parijs staat bekend om zijn heerlijke keuken en culinaire tradities. Probeer zeker enkele Franse specialiteiten, zoals croissants, crêpes, escargots en natuurlijk de beroemde Franse wijnen. Vergeet niet om te genieten van een café au lait op een gezellig terrasje en neem de tijd om te genieten van de Parijse levensstijl.

8. Veiligheid

Net als in elke grote stad zijn er ook in Parijs enkele veiligheidszaken waar je op moet letten. Wees voorzichtig met je waardevolle spullen, vooral in drukke toeristische gebieden. Houd je tas goed in de gaten en let op voor zakkenrollers. Het is ook belangrijk om je bewust te zijn van je omgeving en veilige wijken te kiezen om te verblijven.

9. Musea en attracties

Parijs staat bekend om zijn overvloed aan musea en attracties. Naast het Louvre, kun je ook een bezoek brengen aan het Musée d'Orsay, het Centre Pompidou en het Musée de l'Orangerie, om er maar een paar te noemen. Zorg ervoor dat je vooraf online tickets reserveert om lange wachtrijen te vermijden.

10. Parijse cultuur

Parijs heeft een rijke geschiedenis en cultuur die je kunt ontdekken tijdens je verblijf. Bezoek een theater voor een toneelstuk of een klassiek concert, wandel door de charmante straatjes van Montmartre of ontdek de bohemiensfeer van de wijk Saint-Germain-des-Prés. Parijs ademt kunst en cultuur, en je zult er zeker van genieten.