BPM berekenen

BPM berekenen

BPM is de afkorting voor ‘Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen’. De term is bij veel mensen wel bekend, maar wanneer moet je eigenlijk BPM afdragen? En hoe kun je dit op een snelle, eenvoudige manier berekenen?

Wanneer BPM betalen?

Je bent verplicht om BPM te betalen voor iedere personenauto, motor of bestelwagen die in Nederland wordt geregistreerd. De eigenaar van de auto, betaalt uiteindelijk de BPM. Is de BPM voldaan, pas dan mag je met het voertuig de openbare weg op. Bij het registreren, wordt het voertuig op kenteken gezet en kun je dus ook de kentekenplaten aanvragen. Deze kentekenplaten moeten op het voertuig worden geplaatst, ook dit is verplicht voordat je de openbare weg op mag. Als je een auto in het buitenland koopt, moet er hier in Nederland BPM over betaald worden. Ook moet je BPM betalen op het moment dat je een personenauto, bestelbus of motor altijd zakelijk hebt gereden en deze nu privé gaat rijden. Dit komt voor als je bijvoorbeeld met pensioen gaat en je de bestelbus die je altijd als bezorgauto voor je bedrijf hebt ingezet, nu wilt inzetten als privéauto. Als je in Nederland rijdt met een buitenlands kenteken, moet hier ook BPM voor betaald worden. Leen, huur of lease je een personenauto, bestelbus of motor uit het buitenland en doe je dit langer als twee weken? Ook dan moet je BPM betalen.

Wanneer hoef je geen BPM te betalen?

Ben je ondernemer en koop je een bestelbus die je voor je bedrijf gaat gebruiken? Dan hoef je geen BPM te betalen. Voor personenauto’s die op en vanaf 1 januari 2009 in gebruik zijn genomen en beschikken over een benzinemotor die niet meer dan 110 gram CO2 per kilometer uitstoot,  dan hoeft er geen BPM betaald te worden. Dit geldt ook voor dieselmotoren die op en vanaf 1 januari 2009 in gebruik zijn genomen en waarvan de uitstoot maximaal 95 gram CO2 per kilometer is.

Hoe bereken je BPM?

Online kun je snel en gemakkelijk de BPM berekenen. De BPM wordt altijd berekend op basis van de netto-catalogusprijs en de CO2-uitstoot. Bij een motor en een bestelauto wordt er alleen gekeken naar de netto-catalogusprijs.