Is snus legaal in het buitenland?

Is snus legaal in het buitenland?

Iedereen is bekend met het roken van tabak, voor in de vorm van sigaretten. Ook vandaag de dag komt roken nog veel voor in westerse landen. Ook hier in Nederland. Waar veel mensen minder bekend mee zijn, zijn de vele andere manieren om nicotine in de nemen. Zo kun je tabak ook snuiven, of verkrijgen in de vorm van pruimtabak. In Scandinavische landen, is snus ook erg populair. Wat is snus precies? En hoe zit het met de regels hier in Nederland en de rest van Europa? Meer informatie hierover lees je in dit artikel.

Wat is snus en hoe werkt het?

Snus is zoals hierboven genoemd een alternatieve manier om tabak in te nemen. Het komt meestal in de vorm van een theezakje of en tablet. Deze stop je in je mond, onder je lip. De nicotine komt dan in je bloed via de bloedvaten in je lip en niet door de tabak te roken zoals bij sigaretten. Dit heeft voordelen als je het vergelijkt met roken, want het is minder schadelijk voor je. Je verbrand de tabak niet om het in te nemen, waardoor er minder schadelijke stoffen vrijkomen.

Toch neem je nog steeds nicotine in, wat niet goed voor je is. Het is schadelijk voor je bloedvaten, je krijgt er een hogere bloeddruk van en het geeft ook een risico om verslaafd te raken net als het roken van sigaretten. Snuf verhoogt (net als sigaretten) ook het risico op bepaalde vormen van kanker, zoals kanker in de mond of de neus. Het kauwen van tabak is dus beter dan roken, maar nog steeds een risico.

Is snus legaal?

Snuf met tabak is al langere tijd niet meer legaal in Nederland en de rest van Europa. Dit komt door wetgeving vanuit de Europese Unie. De reden dat het verboden is, komt door de kankerverwekkende stoffen. Het enige EU land waar snus niet verboden is, is Zweden. Hier is het ook erg populair. Wat wel legaal is zijn varianten van snus zonder tabak erin. Deze kun je gemakkelijk online kopen, zoals Killa snus. In deze varianten zit wel nicotine, wat is toegevoegd aan een zakje met poeder. Wat precies de regels zijn omtrent snus, hangt af van het land waarin je je bevindt.