Pak je vliegangst aan met EMDR therapie

Pak je vliegangst aan met EMDR therapie

Vliegen kan een geweldige ervaring zijn, maar als je last hebt van vliegangst kan het de reis tot een nachtmerrie maken. Gelukkig is er EMDR therapie, wat kan helpen bij het overwinnen van deze angst.

Wat is EMDR therapie?

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing en is een therapie die is ontwikkeld om mensen te helpen met het verwerken van traumatische gebeurtenissen. Door middel van bilaterale stimulatie wordt de informatie in de hersenen opnieuw verwerkt en krijgt het een andere plek.

Bilaterale stimulatie kan plaatsvinden door het volgen van handbewegingen van de therapeut, geluiden of trillingen. Deze stimulatie helpt bij het verwerken van onverwerkte emoties en trauma's.

Hoe kan EMDR therapie helpen bij vliegangst?

Vliegangst kan voortkomen uit angsten uit het verleden, zoals bijvoorbeeld claustrofobie, controlegebrek of hoogtevrees. De oorzaak van de angst kan verschillen per persoon.

EMDR therapie kan helpen bij het behandelen van de onderliggende angsten. Door het emotionele brein te prikkelen kunnen bepaalde herinneringen minder intens worden. Zo kan EMDR therapie bijvoorbeeld helpen om angst voor turbulentie te verminderen.

Wat gebeurt er tijdens een EMDR sessie?

Tijdens een sessie zal de cliënt gevraagd worden om de herinnering op te roepen die angst of stress veroorzaakt. Vervolgens zal de therapeut de bilaterale stimulatie uitvoeren terwijl de cliënt zich concentreert op de herinnering.

De bilaterale stimulatie duurt meestal enkele minuten, waarna er een pauze volgt om het verwerkingsproces te evalueren. Soms zijn er meerdere sessies nodig om de angst te verminderen.

Wat zijn de voordelen van EMDR therapie?

Het grootste voordeel van EMDR therapie is dat het effectief is bij het behandelen van angsten en trauma's. Er zijn diverse wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de werking van EMDR therapie en deze laten positieve resultaten zien.

EMDR therapie kan snel resultaat opleveren. Soms zijn er slechts enkele sessies nodig om de angst te verminderen. Het is een veilige therapie die geen medicijnen vereist en weinig tot geen bijwerkingen heeft.

Conclusie

Als je last hebt van vliegangst dan kan EMDR therapie een goede oplossing zijn voor het overwinnen van deze angst. Het biedt een snelle en effectieve oplossing zonder medicatie en met minimale bijwerkingen. Probeer het zelf en laat de angst achter je.