Wonen als expat in Barcelona of Valencia?

Wonen als expat in Barcelona of Valencia?

Je hebt een week vrij en je wilt naar Spanje. Dat is niet makkelijk. Valencia is meermaals verkozen tot de beste stad om te leven als expat. In 2022 nog het meest recent. Barcelona is natuurlijk ook een magische stad met mooie en wereldberoemde monumenten zoals de Sagrada Familia en Park Guëll van de wereldberoemde architect Antoni Gaudi. Valencia heeft juist de kleinschaligheid en heeft ook een mooie binnenstad. We proberen hier de afweging te maken.

Barcelona el Prat Airport versus Valencia Airport

Wil je af en toe terug naar Nederland? Dan is het zaak om het aantal vluchten te vergelijken. We kijken voor het gemak alleen naar verbindingen vanaf Amsterdam Schiphol Airport. Barcelona el Prat Airport biedt 10 tot 13 vluchten per dag met Transavia, KLM en Vueling. Valencia Airport biedt 4 tot 5 vluchten per dag met dezelfde vliegtuigmaatschappijen. De prijzen zijn vergelijkbaar, al is Valencia Airport iets goedkoper. Barcelona el Prat Airport is dan ook veel groter dan Valencia Airport (50 miljoen vs 10 miljoen in 2023). Dus, Barcelona el Prat Airport is drukker, duurder maar heeft wel meer verbindingen met Amsterdam Airport versus Valencia wat rustiger, iets goedkoper is en met wat minder verbindingen. Maar nog steeds is 4 tot 5 vluchten per dag ruim voldoende.

De steden Barcelona versus Valencia

Barcelona is duurder om te wonen, duurder om uit eten te gaan en duurder om boodschappen te doen. Dat is de harde realiteit. Daar staat wel tegenover dat er meer baankansen zijn in de stad Barcelona. Een 1 kamer appartement kost een kwart minder in Valencia. De prijs van het openbaar vervoer is vergelijkbaar. Maar omdat de stad Valencia veel kleiner is, kun je daar misschien wel op je fiets naar je werk. Het zijn allemaal afwegingen die je natuurlijk ook moet maken.

Wat is er te doen?

Zowel in Barcelona als Valencia kun je je prima vermaken. Er zijn facebook groepen waar je je als expat kunt aansluiten, en er wonen genoeg Nederlanders om mee op te trekken in beide steden en het is op beide plekken mooi weer. Als je van skiën houdt dan kun je in Barcelona vrij dichtbij skiën in de Pyreneeën, als je van watersport houdt dan kun je bij beiden terecht. Wij adviseren dan ook positief voor beide steden. Je kunt prima wonen als expat in zowel Barcelona als Valencia. Spanje is namelijk geweldig!