Zijn visolie capsules het beste supplement voor op reis?

Zijn visolie capsules het beste supplement voor op reis?

Is er een capsule dat tijdens je reis de kans op hartaandoeningen zou kunnen verlagen, je cognitieve gezondheid zou kunnen verbeteren en zelfs je angsten zou kunnen verminderen? Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar er is een goede reden om aan te nemen dat het er al is, betaalbaar en overal verkrijgbaar: visolie capsules.

De beste ervaringen van visolie

Een van de beste visolie ervaringen komt van de meervoudig onverzadigde omega-3 vetzuren. Vette vis, zoals zalm, sardines, ansjovis, makreel, regenboogforel en haring hebben de hoogste hoeveelheid omega-3 vetzuren. Hoewel een dieet altijd de aanbevolen manier is om de voordelen te benutten, zijn er, als je niet van vis houdt of in het algemeen niet genoeg vis eet, veel supplementen verkrijgbaar om je totale inname te verhogen. 

Hier leggen we uit wat de voordelen zijn van meer vis en visolie op je vakantie.

Wat is visolie?

Visolie wordt gewonnen uit vette vis en is een bron van omega-3 vetzuren. De visolie in supplementen wordt gewonnen uit de weefsels van vette vis en in capsulevorm gebracht. De actieve ingrediënten in visoliesupplementen zijn omega-3 vetzuren, specifiek eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA), zowel EPA als DHA bieden gezondheidsvoordelen.

Van EPA is aangetoond dat het helpt ontstekingen te verminderen, symptomen van depressie vermindert en kan helpen bij het verminderen van opvliegers tijdens de menopauze. Van DHA is aangetoond dat het een belangrijke rol speelt bij de gezondheid van de hersenen, de ogen en het verlagen van triglycerideniveaus.

Wat zeggen visolie experts?

Visolie experts raden aan om elke week twee porties vis tijdens je geplande vakantie te consumeren. Om een hoge blootstelling aan kwik te vermijden, is het aan te raden om te kiezen voor vis zoals zalm en sardines. Naast omega-3 vetzuren levert visconsumptie andere hartgezonde voedingsstoffen zoals selenium, vitamine D en vitamine E.

Andere gezondheidsvoordelen van omega-3 vetzuren

Visolie, en specifiek omega-3 vetzuren, worden in verband gebracht met een breed scala aan gezondheidsvoordelen. Hier zijn enkele van de belangrijkste gezondheidsaandoeningen die het kan verbeteren. Van omega-3 vetzuren is aangetoond dat ze het risico op fatale hartaanvallen met ongeveer 9% verlagen.

Dit kan komen door het verminderen van ontstekingen en het verlagen van triglyceriden, die de opbouw en stabiliteit van plaque kunnen beïnvloeden, wat een belangrijke oorzaak is voor het risico op een hartaanval. Bovendien is visolie in hoge doseringen zo effectief gebleken in het verlagen van triglycerideniveaus met 30% of meer, dat er nu een receptgeneesmiddel met een hoge dosering beschikbaar is voor mensen met zeer hoge triglycerideniveaus.

Minder ontstekingen op reis dankzij visolie

Wanneer je lichaam in een overactieve ontstekingstoestand verkeert, loop je een hoger risico op ziekten die we allemaal proberen te vermijden, zoals hartziekten, diabetes type 2, artritis en hersenaandoeningen. De omega-3 vetten die visolie bevat, kunnen helpen dit proces af te remmen door ontstekingsverbindingen in het lichaam te remmen.

Meer recentelijk is visolie ook nog in verband gebracht met een scherpere geest, en onderzoeken tonen aan dat suppletie met omega-3 vetzuren een positief effect kan hebben op de cognitieve functie. Omega-3 vetzuren, met name DHA, komen veel voor in de hersenen en zijn daarom belangrijk voor de hersen- en cognitieve functie. Voedingsdeficiënties in omega-3 vetzuren worden in verband gebracht met verschillende cognitieve stoornissen zoals dementie en ADHD.

Welke visolie supplementen kopen

Visolie in zowel vloeibare als capsulevorm kan even effectief zijn, de keuze hangt af van individuele voorkeuren. Hoewel beide vormen een nasmaak kunnen achterlaten, zijn veel supplementen nu op smaak gebracht met citroen of munt om dat te verminderen. Doseringen verdelen kan ook helpen om de smaak te verminderen, hoewel visolie in vloeibare vorm voor sommige mensen moeilijk door te slikken kan zijn, met of zonder toegevoegde smaakstoffen of het verdelen van doseringen.