Edinburgh, een stedentrip in Schotland

Edinburgh, een stedentrip in Schotland

Op zoek naar een verrassende stedentrip vanuit Nederland? Overweeg dan eens het vliegtuig of de boot naar Schotland te nemen waar de stad Edinburgh alle ingrediënten heeft om u een veelzijdige stedentrip te bezorgen. Hoewel de stad niet de grootste stad van Schotland is, dat is namelijk Glasgow, is de stad wel de zetel van het Schotse Parlement en daardoor de hoofdstad van Schotland. De bijnaam van de stad is ook ‘Auld Reekie’.

Wat is er te doen in Edinburgh?

De meest opvallende bezienswaardigheid van Edinburgh is de Castle Rock met daarop Edinburgh Castle, oftewel het goed verdedigbare kasteel van Edinburgh. Dit kasteel staat in verbinding met de koninklijk paleis van Holyrood House door middel van de Royal Mile, een historische straat door de Old Town van Edinburgh van in totaal een mijl lang. Onderweg komt u hier Edinburgh bezienswaardigheden tegen zoals de St. Giles Cathedral, de Scottish Whisky Experience en het Museum of Illusions met prachtig uitzicht oer de stad met de Camera Obscura. 

Ten noorden van Old Town liggen de groene tuinen van de Princes Street Gardens, welke de groene buffer vormen met de Gregoriaanse wijk New Town. In deze wijk met prachtige oude Gregoriaanse huizen treft u een aantal van de belangrijkste winkelstraten van Edinburgh. Wanneer u verder doorloopt komt u uit bij Dean Village, een dorp dat langzaam door de groeiende stad Edinburgh werd opgeslokt en waar u schitterend langs de rivier kunt lopen. Of neem de toeristische bus naar de havenwijk Leith, waar u een bezoek kunt brengen aan de Royal Yacht Brittania, het voormalige koninklijke jacht van de Britse koningin.

Een stad vol legendes

Behalve het centrale Edinburgh Castle is Edinburgh een stad van de vele legendes en spookverhalen. Breng bijvoorbeeld eens een bezoek aan Greyfriars Kirkyard, het kerkhof waar de geest van Poltergeist schijnt rond te waren en bezoek het standbeeld van Greyfriars Bobby, de skyterriër die jarenlang trouw het graf van zijn baasje bewaakte. Verder zijn mysterieuze tours in de Edinburgh Vaults onder de South Bridge en een bezoek aan The Real Mary’s Kings Close activiteiten waar de nodige rillingen zullen worden opgewekt. 

Excursies in de omgeving van Edinburgh? 

Verblijft u wat langer in Edinburgh? Overweeg dan eens wat dagtochten te gaan maken in Schotland. In de Highlands treft u het meer van Loch Ness, bekend vanwege de mythe van het gelijknamige monster en bezoek de indrukwekkende omgeving rond Glencoe. Maar ook bezienswaardigheden als Stirling Castle, Rosslynn Chapel en Alnwick Castle zijn met een dagtocht goed te bezoeken vanuit Edinburgh. Toeristische attracties die iets dichterbij de Schotse stad liggen zijn bijvoorbeeld Hopetoun House, Craigmillar Castle en Portobello Beach, welke eigenlijk het strand van Edinburgh genoemd mag worden.