Voldoende sporten tijdens je vakantie

Voldoende sporten tijdens je vakantie

Als je op vakantie bent, heb je natuurlijk niet veel zin om te gaan sporten. Ga je thuis vaak naar de sportschool of doe je thuis zware oefeningen? Dan kan het wel slim zijn om op vakantie een beetje op te passen. Je wilt natuurlijk niet dat je tijdens je vakantie alle progressie verliest die je hiervoor hebt geboekt. Hoe werkt het verliezen van conditie, spierkracht en spiermassa eigenlijk? Waar moet je op letten en hoe kun je jouw progressie zoveel mogelijk behouden? Hieronder lees je meer hierover.

Spierkracht, spiermassa en conditie

Als het gaat om het verliezen van progressie, is het meestal zo dat iets dat langer duurt om op te bouwen, ook langer zal blijven. Spierkracht en spiermassa zullen dus niet zo snel verminderen als je een paar weken niet of minder aan het sporten bent. In deze tijd zul je hooguit een klein gedeelte van je kracht verliezen. In sommige gevallen kan het juist fijn zijn even een pauze te nemen van je zware oefeningen. Je spieren kunnen dan even de tijd gebruiken om goed te herstellen.

Wat je wel sneller kwijtraakt is je conditie. Conditie kun je snel opbouwen, maar hierdoor kun je het ook snel weer verliezen. Daarom kan het handig zijn om tijdens je vakantie minstens een keer in de week cardio te doen.

Oefeningen tijdens je vakantie

Als je wel wilt zorgen dat je spiermassa en spierkracht volledig bewaard blijven tijdens je vakantie, kun je een aantal dingen doen. Als je meerdere weken weg bent, is het verstandig om een keer in de week je hele lichaam te trainen. Hierbij moet je dan intensief gaan krachttrainen. Het is ook handig om hierbij extra supplementen te nemen, zoals 5150 pre workout en 5150 rich piana. Je hoeft niet te zorgen voor dure equipment of een bezoek aan de sportschool. Je kunt gewoon oefeningen uitvoeren met een gewicht of een elastische band. Het gaat er namelijk om dat je af en toe even traint, je hoeft je verder niet uit te sloven.

Wat ook verstandig is, is om tijdens je vakantie niet iedere dag veel alcohol te gaan drinken. Eet een paar avonden tussendoor wat gezonds, zodat de impact van de drank en andere voeding op je spieren niet te groot gaat worden.