De 6 mooiste steden van Italië

De 6 mooiste steden van Italië

Op stedentrip naar Italië? Overweeg dan eens een van onderstaande Italiaanse steden, van Rome tot Milaan en van Florence tot Napels. Wat zijn per stad de interessante bezienswaardigheden en activiteiten?

Rome, de hoofdstad met het Colosseum

Een van de meest geliefde steden in Italië is uiteraard de hoofdstad Rome. De stad is een groot openluchtmuseum met bezienswaardigheden als het Romeinse Colosseum, de opgravingen van het Forum Romanum en de indrukwekkende Engelenburcht aan de Tiber rivier. Combineer dit met een bezoek aan Vaticaanstad waar u de Sint Pietersbasiliek en de Vaticaanse musea, bekend vanwege de prachtige Sixtijnse Kapel, kunt bezoeken. Buiten deze attracties kunt u romantisch genieten van de Trevifontein of de Spaanse Trappen. Al met al is Rome een stad waar u zich eenvoudig een aantal dagen zult vermaken. Neem ruim de tijd voor alle bezienswaardigheden zoals het Vaticaan en Colosseum.

Florence, stad van de Renaissance

Florence, of Firenze zoals de Italianen het noemen, is de hoofdstad van Toscane. De stad is groots geworden door de invloed van de rijke Medici bankiersfamilie. Zij zijn belangrijk geweest bij de financiering van de Duomo di Firenze, oftewel de kathedraal van Florence. Een andere bezienswaardigheid in Florence is de Galleria degli Uffizi. In dit Uffizi museum treft u tal van schitterende beeldhouwwerken en schilderijen van grote meesters aan. Niet ver van het Uffizi ligt de Piazza della Signoria met de mooie beeldengalerij in de loggia en het paleis Palazzo Vecchio waar het Florentijnse stadsbestuur is gevestigd.

Milaan, voor zaken en shoppen

Minder een liefhebber van cultuur en op zoek naar de beste stad om te shoppen in Italië? Dan moet u zeker een stedentrip Milaan doen. In de modehoofdstad van Europa treft u de ‘Gouden Vierhoek’ aan met exclusieve winkelstraten waar u alle dure merken zult aantreffen. In de vooravond sluit u de dag af in de kanalenwijk I Navigli, waar u op een van de vele terrassen aan het kanaal kunt genieten van de typisch Milanese aperitivo. Het culturele hoogtepunt dat u niet mag missen van de Milaan bezienswaardigheden is de Duomo, oftewel de Dom van Milaan waar een bezoek aan het dakterras door veel toeristen niet wordt overgeslagen.

Napels, voor pizza en de Vesuvius

In de Italiaanse regio Campanië ligt Napoli, oftewel Napels. De stad is qua inwoners de derde stad van Italië en is een stad met een prachtig historisch centrum met tal van typisch Italiaans smalle straatjes, mooie paleizen en tal van oude kerken. Maar ook in de omgeving van Napels liggen vele bezienswaardigheden zoals de kleurrijke kustplaatsen van de Amalfi-kust, een dagtocht naar de nog actieve Vesuvius vulkaan of naar de restanten van de Romeinse steden Pompei en Herculaneum, welke schitterend bewaard zijn gebleven na een vulkaanuitbarsting. Vanuit Nederland vliegt u in 2,5 uur eenvoudig naar Napels en kunt u ervaren dat Napels veel meer is dan een stad van de maffia en een vuilnisprobleem.

Het middeleeuwse Siena

In de regio Toscane, in de gelijknamige provincie Siena, ligt de stad Siena met een middeleeuws stadsbeeld. Belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Piazza del Campo, het schelpvormige plein in het historische centrum, welke beroemd is vanwege de Palio, oftewel de paardenrennen waarbij de verschillende wijken van Siena het tegen elkaar opnemen. Daarnaast is de Duomo di Siena, de kathedraal van de stad, een van de publiekstrekkers. Een ideale stad om te combineren met een bezoek aan Florence.

Turijn, de grootste stad van Noord-Italië

In de regio Piemonte, in het noorden van Italië, ligt de stad Torino, oftewel Turijn. De stad is vooral bekend geworden vanwege de voetbalclub Juventus en door de Olympische Spelen van 2006. Toch heeft de stad vele interessante bezienswaardigheden zoals de Dom van Turijn, het Koninklijke paleis, Palazzo Madama en in de wijk Valdocco de Basiliek Maria Hulp der Christenen. Een leuke, maar minder bekende stedentrip in Italië.